Kans op een wespenplaag. Bereid je voor!

overlast wespen

De afgelopen weken is er een stroom van nieuws op gang gekomen over een mogelijke wespenplaag. Deze zomer wordt flinke overlast van deze insecten verwacht over een lange periode. Neem alvast maatregelen zodat je niet gestoken wordt!

De voorspelling wordt gebaseerd op het grote aantal wespenkoninginnen dat wordt waargenomen. Al aan het einde van januari werden deze opgemerkt, terwijl de beestjes zich normaal gesproken pas in de tweede helft van april laten zien. Door het warme weer zijn de wespen eerder ontwaakt uit hun winterslaap. Bovendien heeft dit ervoor gezorgd dat sommige wespen zelfs in de winter een nest hebben kunnen onderhouden. Hierdoor zijn ‘twee generaties’ ontstaan die nu actief zijn.

Het aantal waarnemingen van alle soorten wespen ligt dit jaar veel hoger. Nature Today laat het als volgt zien in een grafiek:

wespen overlast

Langer overlast van wespen

Veel nesten zijn nu nog klein en zullen pas later in de zomer overlast veroorzaken. Maar omdat koninginnen al begin dit jaar nesten zijn gestart zal ook eerder een wespenplaag kunnen ontstaan. Door deze combinatie zal de periode van overlast langer zijn dan normaal. Alleen hevige regenbuien zullen de verwachte plaag kunnen terugdringen.

Wat te doen tegen een wespennest?

Door de grote hoeveelheid nesten dit jaar is de kans groter dat je hier ook zelf mee in aanraking komt. Wat moet je doen tegen een wespennest? In de meeste gevallen luidt het antwoord: niets. Wespen zijn namelijk helemaal niet eng of agressief. Toch kan het behoorlijk vervelend zijn als een nest vlakbij of zelfs ín je huis is gebouwd. De beestjes komen dan wel erg dichtbij. Om een wespennest in je schuur of woning te voorkomen zul je de wespen buiten moeten houden. Speciale roosters zorgen ervoor dat ventilatieopeningen niet meer toegankelijk zijn voor de insecten. Een ongediertebestrijder kan je ook van dienst zijn met dergelijke preventieve maatregelen.

Wespennest verwijderen

Wanneer er al sprake is van een wespennest in de tuin of rond je huis staat één advies voorop: probeer niet zelf het nest te verwijderen! Hoewel wespen niet agressief zijn, zullen ze dat wel worden wanneer hun nest in gevaar komt. Een professionele ongediertebestrijder kan het beste het wespennest opruimen en eventueel de wespen verdelgen.

In Groningen en omgeving neem je voor wespenbestrijding contact met ons op. Matter Ongediertebestrijding is bereikbaar via 0800 255 3733. We voorzien u graag van advies of komen bij u langs.

 

« Terug naar pagina overzicht